A-
 A 
A+
Open login

Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΜΕ … ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

Το ECOCITY επιμένει πως χωρίς λύση στη νοθεία πετρελαίου,
η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.


Επίκαιρη και απαραίτητη κρίνεται πλέον η πρόταση του ECOCITY για την πάταξη της νοθείας καυσίμων και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπλοκής του ECOCITY στο συγκεκριμένο θέμα καθώς και της εξειδίκευσης των επιστημόνων που συμμετέχουν στις Επιτροπές Αξιολόγησης.

Η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ και πέρασε με την έγκριση του νομοσχεδίου για τις οικοδομικές άδεις, δίνει τη δυνατότητα στους Υπουργούς Μεταφορών και Περιβάλλοντος να άρουν την απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ECOCITY και οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προειδοποιούν για την ανάγκη προστασίας της υγείας του πολίτη και της οικονομικής ζημιάς των αγοραστών, αφού η μονόπλευρη άρση της απαγόρευσης, χωρίς την πάταξη της νοθείας του πετρελαίου, μόνο εμπορικές επιδιώξεις εξυπηρετεί κάτι που δεν συνδέεται με την ανάγκη σεβασμού του πολίτη των δύο περιοχών.

Έτσι, το ECOCITY για τη σωστή αξιολόγηση και, τελικά, την εκτίμηση των συνθηκών στη χώρα μας, πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέργειες για μια πιλοτική περίοδο εξαμήνου, που θα βοηθήσουν σε σωστές επιλογές. Γιατί αν οι επιπτώσεις της χρήσης νοθευμένου πετρελαίου στην υγεία των πολιτών, αλλά και στη τσέπη των ιδιοκτητών των νέων πετρελαιοκίνητων οχημάτων επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι τραγική η απερισκεψία των πολιτικών που θα υπογράψουν την Υπουργική Απόφαση. Έτσι σε επιστολή που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ (Αρ. Πρωτ. 7214 26/10/11) και κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους, προτάθηκε :

1.    ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (Περίοδος Νοε 2011 – Απρ 2012)    
Πιλοτική περίοδος παρακολούθησης εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του κύκλου διακίνησης και διανομής του πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλίας:
•    Συνεργασία με Υπ. Οικονομικών και Τελωνεία για την εφαρμογή του συστήματος στα Σλέπια. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ήδη οριστικοποιήθηκε μετά από διαγωνισμό που έγινε από το Υπ. Οικονομικών και θα έχει άμεση εφαρμογή.
•    Παρακολούθηση ηλεκτρονικής εποπτείας διακίνησης καυσίμων σε Εταιρίες Εμπορίας Καυσίμων (επιλογή δύο εταιριών που ήδη εφαρμόζουν το σύστημα) και συνεργασία με Οικονομικό Έλεγχο (ΣΔΟΕ κλπ) για τα αποτελέσματα.

2.    ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΡΥΠΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Περίοδος Νοε 2011 – Ιουν 2012)
Συνεργασία με Εταιρίες Εισαγωγής Πετρελαιοκίνητων επιβατικών οχημάτων. Επιλογή των πιο καθαρών οχημάτων diesel (Euro 5) σύμφωνα με τη γνώμη του ΣΕΕΑ. Μέτρηση εκπομπής ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιλογές:
-    Σε ημέρες κυκλοφοριακού φόρτου και σε Αργίες
-    Με πετρέλαιο κίνησης και με πετρέλαιο νοθευμένο (1/8 και 3/8)
Δημιουργία Επιτροπής και συνεργασία με: YΠΕΚΑ-Δ/ΝΣΗ ΕΑΡΘ, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ECOCITY, GREENPEACE, ΣΕΕΑ.
•    Μέτρηση και υπολογισμός εκπομπής ρύπων σε συγκεκριμένες διαδρομές
•    Παράδοση αποτελεσμάτων έως τον Απρίλιο και αξιολόγηση έως 30 Ιουνίου.

3.    ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΦΟΡΤΗΓΩΝ-ΤΑΞΙ-ΠΟΥΛΜΑΝ (Περίοδος Ιαν – Απρ 2012)
•    Έλεγχος για νοθευμένα καύσιμα
•    Έλεγχος συντήρησης και εκπομπής ρύπων
•    Εξέταση εφαρμογής υποχρεωτικής τοποθέτησης φίλτρου μικροσωματιδίων (κ. Σαμαράς)
Δημιουργία Ομάδας έργου με τη συνεργασία : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, YΠΕΚΑ-Δ/ΝΣΗ ΕΑΡΘ, ΥΠΥΜΕΔΙ-Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ECOCITY, GREENPEACE.

4.    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΦΙΛΤΡΩΝ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ (Περίοδος Νοε 2011 – Ιουν 2012)
•    Προσδιορισμός συνθηκών και μέτρων Αξιολόγησης (έως Δεκ 2011)
•    Έλεγχος εκπομπών ανά κατηγορία:
o    Δημοτικές συγκοινωνίες – ΚΤΕΛ
o    Οχήματα Στρατού
o    Οχήματα Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικά κα
o    Οχήματα Κρατικών Επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κα)
Δημιουργία Ομάδας έργου με τη συνεργασία : YΠΕΚΑ-Δ/ΝΣΗ ΕΑΡΘ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ECOCITY, GREENPEACE.

5.    ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ κλπ)
•    Προετοιμασία εκτίμησης συνθηκών και συγκέντρωση μελετών ή αξιολογήσεων κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών συνθηκών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (έως Δεκ 2011)
•    Μελέτη και αξιολόγηση υπάρχουσας κατάστασης (έως Μάρτιο 2012)
•    Εξέταση για πιλοτική εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2012, στη διάρκεια της Εβδομάδας Μετακίνησης
Δημιουργία Ομάδας έργου με τη συνεργασία : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ECOCITY, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Η υλοποίηση και η εφαρμογή των προτάσεων του ECOCITY για την πάταξη της νοθείας πετρελαίου και της αξιολόγησης των επιπτώσεων της πετρελαιοκίνησης στις πόλεις μας, αποτελούν την δικλίδα ασφαλείας στο θέμα άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2011
Περισσότερες πληροφορίες
Έλενα Λιάκου
Τηλ 210 6196757
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ