A-
 A 
A+
Open login
Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2015 10:47

Eυρωκοινοβούλιο: Απόρριψη της πρότασης της Ε.Ε. για άδεια ανακύκλωσης πλαστικών που περιέχουν DEHP


Στις 25 Νοεμβρίου 2015 οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραχώρηση άδειας ανακύκλωσης πλαστικών που περιέχουν τον πλαστικοποιητή φθαλικό εστέρα DEHP. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει πως η χημική αυτή ένωση αποτελεί τοξική απειλή για τους εργάτες που εμπλέκονται στην παραγωγή, ενώ μπορεί να καταστήσει τα αρσενικά έμβρυα στείρα. Επιπλέον, υπάρχουν ευρήματα πως προκαλεί διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος και σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη.

Το DEHP χρησιμοποιείται για να μαλακώνει αντικείμενα κατασκευασμένα από PVC, όπως υποδήματα και επικαλύψεις πατωμάτων. Ο συγκεκριμένος πλαστικοποιητής περιλαμβάνεται στο παράρτημα XVII της Οδηγίας REACH με συνέπεια όλες οι χρήσεις του, για τις οποίες δεν έχει παραχωρηθεί άδεια, να έπρεπε να έχουν καταργηθεί από την 21η Φεβρουαρίου 2015.

Το ψήφισμα αναφέρει πως είναι απαράδεκτο η ανακύκλωση να προσφέρει άλλοθι στη συνέχιση χρήσης επικίνδυνων ουσιών. Η DEHP απαγορεύεται με βάση τη REACH και παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ανακύκλωση παλιών πλαστικών απο PVC που την περιέχουν. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 5 αποχές.

Το ECOCITY πιστεύει πως η συγκεκριμένη απόφαση του Κοινοβουλίου είναι μια νίκη της κοινής λογικής αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων τοξικών χημικών ουσιών και τον περιορισμό της χρήσης τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια εβδομάδα πριν τη συζήτηση για την υιοθέτηση του πακέτου της κυκλικής οικονομίας: η πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος προηγούνται της ανακύκλωσης, η οποία είναι απαραίτητη και αναγκαία, εφόσον όμως πραγματοποιείται με αυστηρά κριτήρια και αποκλείοντας την επανεισαγωγή επικίνδυνων χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα και στο περιβάλλον.

Επίσης για το συγκεκριμένο θέμα το ECOCITY έχει στείλε επιστολή στον κ. Σταματίου (Επιτροπή ECOLABEL) στο ΥΠΕΚΑ ενόψει των συζητήσεων στο EU Ecolabelling Board (EUEB) και της ψηφοφορίας της Κανονιστικής Επιτροπής (Reagulatory Committee) σχετικά με τα αναθεωρημένα EU Ecolabel κριτήρια για τα είδη επίπλωσης και υποδήματα, που είχε προγραμματιστεί για 27 Νοεμβρίου, ενημερώνοντας ότι εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με τις προτάσεις άδειας χρήσης του Πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) με την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές του μονομερούς βινυλοχλωριδίου (VCM) κατά την παραγωγή του PVC ή από το προϊόν ρητίνης δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια.

Η θέση του ECOCITY είναι η χρήση του PVC σε προϊόντα που φέρουν το σήμα ecolabel θα πρέπει να απαγορεύεται ολοκληρωτικά. Συγκεκριμένα, η Έρη Μπιζάνη τόνισε : «Υπάρχουν πολλά ισχυρά επιχειρήματα που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο αποκλεισμό. Αρχικά η πλήρης απαγόρευση του PVC εναρμονίζεται απόλυτα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. για το Ecolabel (EC 66/2010), με βάση τον οποίον τα κριτήρια θα πρέπει να καθορίζονται σε επιστημονική βάση και λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Τα μονομερή βινυλοχλωριδίου (VCM), έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, ξεκινώντας από το στάδιο της παραγωγής μέχρι το τελικό στάδιο ζωής του προϊόντος. Ο καρκίνος είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που προκύπτει από την έκθεση στο βινυλοχλωρίδι, το οποίο και κατατάσσεται ως Καρκινογόνο Κατηγορίας 1Α. Επιπλέον, το PVC περιέχει πρόσθετα με εξαιρετικά επικίνδυνες ιδιότητες, τα οποία εκλύονται από το υλικό και αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης για τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Οι ισχυρά τοξικές ενώσεις του PVC έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση καύσης στο τέλος της ζωής του προϊόντος, το μονομερές βινυλοχλωρίδιο, VCM, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό διοξινών και φουρανίων, που αποτελούν πτητικούς επικίνδυνους ρύπους. Επιπρόσθετα, επικίνδυνες ουσίες που είναι παρούσες στο PVC υποβαθμίζουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης του υλικού και η επανεισαγωγή επικίνδυνων ουσιών σε ανακυκλωμένα υλικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για μια κυκλική οικονομία.

 

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ