Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2016 08:42

Η φορολόγηση στα καύσιμα

Από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν ενημερώσεις από το Transport & Environment, που είχαν θετική στάση στη φορολόγηση των καυσίμων, αφού :

επιτρέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη.

ωθεί την τεχνολογική καινοτομία, καθώς χρηματοδοτείται έμμεσα η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών καυσίμων,

Μειώνει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ξένο πετρέλαιο,

οδηγεί σε αναδιανομή εισοδήματος

βοηθάει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είναι γνωστό το πετρέλαιο έχει ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση σε σχέση με τη βενζίνη, παρά το σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.

Οι φορτηγατζήδες, οι αγρότες και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες αναζητούν το φθηνότερο diesel και υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών που οδηγεί σε μείωση της φορολογίας.

Προσπάθειες που έγιναν για να αλλάξει η Οδηγία για τη Φορολόγηση της Ενέργειας (ETD) έχουν αποτύχει. Η Οδηγία είναι ξεπερασμένη, καθώς οι κατώτατες τιμές δεν αναθεωρούνται με βάση τον πληθωρισμό και η φορολόγηση του diesel είναι μικρότερη από αυτή της βενζίνης.

Η προφανής λύση είναι μια οδική τιμολόγηση με βάση τις εκπομπές CO2, αλλά και PM.

Όμως σε ένα οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο η ενέργεια παρέχεται κυρίως μέσω πετρελαίου, η φορολόγηση των καυσίμων στην Ευρώπη μπορεί να προκαλέσει κάτι πιο διαφορετικό από την αύξηση της τιμής των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Από την άλλη, η αύξηση της φορολογίας μόνο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για κίνηση, θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση του κόστους διακίνησης.

Η λύση της οδικής τιμολόγησης δείχνει να είναι καλύτερη από τη γενική φορολόγηση των καυσίμων, καθώς δεν επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων παρά μόνο η μεταφορά τους, ενώ αποφεύγεται και η χρέωση για τη θέρμανση.

Επιπλέον παρέχονται οικονομικά κίνητρα να προτιμώνται οχήματα φιλικότερα στο περιβάλλον, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του γνωστού προβλήματος του χειμερινού νέφους, που ταλαιπώρησε φέτος τις ελληνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές, πόλεις.

 

Σχετικά άρθρα (ταξινόμηση ανα tag)

αρχή της σελίδας