Δευτέρα, 29 Φεβρουάριος 2016 07:46

Γιατί ρημάζει το Τατόι;

Όταν αποφάσισα πριν από μερικές εβδομάδες να κάνω ένα θέμα για το Τατόι και ζήτησα άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού για γυρίσματα στο χώρο, η πρώτη αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι κάποιοι νιώθουν λίγο άβολα με το συγκεκριμένο θέμα.

Πριν δυο δεκαετίας θα το θεωρούσα δικαιολογημένο καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας πάντα απέφευγε ζητήματα που συνδέονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη μοναρχία, ίσως γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.

Προσωπική μου άποψη; Πολιτικές ανοησίες!

Από το 2002, το κτήμα Τατοΐου με ότι έχει μέσα είναι περιουσία του ελληνικού λαού που ρημάζει λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων που πέρασαν και παραμένει αναξιοποίητο, με τα 42 κτήριά του να καταρρέουν αργά και βασανιστικά.

Όσον αφορά στο παρελθόν του κτήματος, σχετικά με την πρώην βασιλική οικογένεια, αυτό πια ανήκει στην ιστορία της Ελλάδας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Με το να αφήνεις το Τατόι να ρημάζει, πάντως, ούτε την ιστορία αλλάζεις ούτε τη διαγράφεις.

Το ότι το υπουργείο Πολιτισμού νιώθει λίγο άβολα με το θέμα του Τατοΐου, φάνηκε και από το γεγονός ότι περίμενα ενάμιση μήνα για να πάρω την άδεια για τα γυρίσματα στα χέρια μου.

Για να μην είμαι άδικος, ωστόσο, θα πρέπει να πω ότι η Υπηρεσία Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων έκανε ότι μπορούσε για να με εξυπηρετήσει. Ίσως τελικά αυτό που κάνει τους αρμόδιους να νιώνουν άβολα είναι τα χάλια στα οποία βρίσκεται το κτήμα, για τα οποία δεν έχει απάντηση κανείς.

Γιατί ασχολούμαστε ξαφνικά με το Τατόι σήμερα;

Η απάντηση είναι γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητικότητα για το θέμα ως προς την αξιοποίησή του κτήματος, κάτι το οποίο έχει αρκετό παρασκήνιο, και επίσης το υπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον στα χέρια του οκτώ μελέτες για την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ένα ισχυρό εργαλείο για να διεκδικήσει χρήματα και να μπορέσει να εντάξει την αξιοποίηση του κτήματος σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Κώστας Πλιάκος

CNN Greece

Διαβάστε όλο το άρθρο στη διεύθυνση : http://www.cnn.gr/premium/story/23126/maxigia-to-tatoi-me-okto-meletes-apokatastasis#ixzz41UQGLBje.

 

αρχή της σελίδας