A-
 A 
A+
Open login
Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016 08:09

Έρχονται οι έξυπνες πόλεις Featured

Προστέθηκε από Ecocity
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα, αποδοτικά και οικολογικά στο αστικό περιβάλλον;

Σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες επιστήμονες σχεδιάζουν τις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις», ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες που αποδεικνύουν, μεταξύ των άλλων, και οι αριθμοί, όπου σύμφωνα με μία έκθεση του ΟΗΕ το 2050 τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη θα ζει στις πόλεις. Το 2014 ο σχετικός αριθμός μόλις ξεπερνούσε το 50%. Αλλά τι είναι τελικά αυτές οι «έξυπνες πόλεις»;

«Ορισμός δεν υπάρχει» λέει ο Ματτίας Φλίγκε από το Ινστιτούτο Ανοιχτών Επικοινωνιακών συστημάτων Focus στο Βερολίνο. «Κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία ευφυέστερων πόλεων, στις οποίες σημαντικοί τομείς, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι συγκοινωνίες, θα συνεργάζονται έξυπνα».

Παράδειγμα αποτελούν οι μετακινήσεις. Μέχρι σήμερα τα επιμέρους στοιχεία, από το αυτοκίνητο και το λεωφορείο μέχρι το ποδήλατο, αντιμετωπίζονταν μεμονωμένα. Σήμερα τα δεδομένα μπορούν να συνδυαστούν και να συμπληρωθούν με μετρήσεις που αφορούν στους ρύπους. Εάν αυτά αξιολογηθούν με έξυπνο τρόπο, το ερώτημα δεν θα είναι πλέον μόνο πώς θα πάει κάποιος γρηγορότερα από το ένα μέρος στο άλλο. «Επιπλέον θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει έναν ασφαλέστερο ή οικολογικότερο δρόμο ή να αποφύγει οικιστικές ζώνες που είναι βεβαρημένες με ρύπους. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι πόλεις την ιδέα ότι μπορούν να λύσουν μόνες όλα τους τα προβλήματα και αντί για αυτό να δημιουργήσουν πλατφόρμες, στις οποίες άλλοι φορείς θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν έξυπνες εφαρμογές».

Μεταξύ άλλων πολλών πόλεων που έχουν εντάξει καινοτομίες στην λειτουργία τους, είναι η Μάζνταρ όπου 50.000 άνθρωποι θα ζουν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς αυτοκίνητα, αλλά με ένα βελτιωμένο σύστημα αστικών συγκοινωνιών, ενώ στη Νότια Κορέα πρόκειται να χτιστεί η πόλη Σόνγκντο, με ηλεκτρονικές κάρτες πολλαπλών χρήσεων για τους κατοίκους, κάμερες παρακολούθησης και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Από την άλλη, οι αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων παραμένουν επιφυλακτικές, ενώ οι επικριτές της ιδέας προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός μεγάλου μπλακάουτ ή πιθανής κυβερνοεπίθεσης.

Δημήτρης Ελευθεράκης, Deutsche Welle

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2016 11:41
Ecocity

Ecocity

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ