A-
 A 
A+
Open login
Τρίτη, 09 Μάιος 2017 08:19

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ Featured

Προστέθηκε από Ecocity
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ

 

 

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα της 2ης Επιστημονικής Διημερίδας για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στην νοσηρότητα και στο περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υγείας του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου

Στις 29 Απριλίου, επιστήμονες της Βιολογίας, Βιοχημείας, Γεωπονίας, Διατροφής και Τοξικολογίας παρουσίασαν στοιχεία για τη μακροχρόνια έκθεση σε δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων μέσω της διατροφής ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, το υπάρχον σύστημα ελέγχου υπολειμματικότητας στα τρόφιμα, την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών σε κηπευτικά μέσω λαϊκών αγορών και Super Markets.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τεχνικές ορθής διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στην ενημέρωση των ψεκαστών από τις ετικέτες, στη συμμόρφωση των ψεκαστών στα μέτρα ατομικής προστασίας και στην ορθή διαχείριση των κενών συσκευασίας και των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για την ιστορία, τα είδη και τη τοξικότητα των φυτοφαρμάκων, την εργαστηριακή  πρόοδο με τη παρουσίαση μελετών για την εκτίμησης της έκθεσης του πληθυσμού σε φυτοπροστατευτικές ουσίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ  Ιεράπετρας, εκπρόσωποι των  ομάδων παραγωγών και δημοτικής αρχής ανέφεραν ιστορικά δεδομένα οργάνωσης παραγωγής, αριθμού παραγωγών, αναλυτική περιγραφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ειδών κηπευτικών και άλλων προϊόντων,  ανάλυση  αξίας παραγωγής, κόστους, κέρδους, ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας σύγκριση οικονομικών μεγεθών συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας, με αναφορά τόσο στους ελέγχους πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων, όσο και στην εφαρμογή χημικών και  μη χημικών μεθόδων καταπολέμησης εχθρών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια.

Εκφράστηκε η ανησυχία των παραγωγών και  των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης για τις παρούσες συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, ανταγωνισμού με άλλες περιοχές παραγωγής κηπευτικών, αύξησης του κόστους παραγωγής, των δυσμενών δημογραφικών δεικτών, των επιβαρυντικών για την υγεία συνθηκών εργασίας μέσα στα θερμοκήπια.

Αναφορές έγιναν για τη μείωση του  αριθμού ιδιοκτητών-καλλιεργητών, της σοβαρής έλλειψης κρατικής έρευνας, εκπαίδευσης και οικονομικής στήριξης.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την επιπόλαιη δημοσιογραφική προβολή των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και γα το μέλλον των θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα από το συνδυασμό της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, της ανησυχητικής μείωσης εισόδου νέων ελλήνων παραγωγών στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

Τονίστηκαν οι αρνητικοί παράγοντες από τη γραφειοκρατία και τις αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών για ένταξη νέων καλλιεργειών στο σύστημα, την ανεπάρκεια ασφάλισης των παραγόμενων ευαίσθητων και εκτός εποχής κηπευτικών από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ατμόσφαιρας και  των  νέων  εχθρών στις καλλιέργειες

Στις 30 Απριλίου 2017, επιστήμονες της Χημείας, Εμβρυολογίας και Ιατρικής παρουσίασαν τεκμηριωμένα στοιχεία για τους μηχανισμούς και τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε φυτοφάρμακα από πρόσφατες μελέτες σε ομάδες πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη αναφορά στη συσχέτιση έκθεσης σε χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα και της υπογονιμότητας, των συγγενών ανωμαλιών, της θνησιμότητας και της καταγραφής νέων περιστατικών καρκίνων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πρόσφατες μελέτες και ερευνητικές εργασίες για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στο περιβάλλον και στις καλλιέργειες, με επίκεντρο το καλλιεργούμενο έδαφος, τους υδροφορείς και στη διαχρονική ποιοτική επιβάρυνση του νερού άρδευσης, των φρεάτιων και βαθύτερων υδροφορέων.

Στις 30 Απριλίου το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής εξαγώγιμης πιπεριάς με την ευγενική προσφορά του κ. Δραγασάκη Μπάμπη, αντιπροέδρου της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

http://www.cretalive.gr/health

Ecocity

Ecocity

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ