ΤΕΕ/ΤΚΜ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΕ/ΤΚΜ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς ένα ολοκληρωμένο και ουσιαστικό σχέδιο για την παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης συνιστά το κοινό σχέδιο φορέων για μια ζώνη αναψυχής από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πρωτοβουλία εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.«Μέχρι σήμερα όλα λειτουργούσαν αποσπασματικά στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό δεν έγινε καμιά ουσιαστική αλλαγή. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι μια μεγάλης κλίμακας και μητροπολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση.

Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα, που βάζει υπό την “ομπρέλα” της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή όλων των δήμων, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε κάτι ολοκληρωμένο και ουσιαστικό για την παραλιακή ζώνη» σημείωσε ο Πάρις Μπίλλιας και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση τ ου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς έπονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες, η περίληψη των προτάσεων των Δήμων, το κοστολόγιο δράσεων, η εξεύρεση πόρων και τελικά η υλοποίηση παρεμβάσεων. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έκανε ήδη προεργασία

για το θέμα, την οποία παρουσίασε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης,Τάκης Δούμας. Στην πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το θαλάσσιο μέτωπο, οι προαναφερθείσες

επτά γεωγραφικές ενότητες είναι:

Ενότητα πρώτη: περιοχή του Δενδροποτάμου, αρχή της οδού 26ης Οκτωβρίου και περιοχή ως τα Δικαστήρια. Προτείνεται η εξυγίανση/ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των παλιών βυρσοδεψείων και η λειτουργική ένωσή τους με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου. Η ενότητα αυτή, εκτός από την εκβολή Δενδροποτάμου και το ρέμα βυρσοδεψείων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο πύλες του λιμανιού (8 και 16), δύο εμπορικά κέντρα και δύο ξενοδοχεία, τα παλιά σφαγεία, το FIX και το νέο κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Ενότητα δεύτερη: περιοχή από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Προτείνεται η λειτουργική ένωση της Πλατείας Ελευθερίας δια μέσου ΟΛΘ – παλιού Τελωνείου – κτιρίων στάβλων – εγκαταστάσεων παλιού εμπορευματικού σταθμού, με το χώρο του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Ενότητα τρίτη, ο άξονας περιπάτου Λεωφόρου Νίκης, από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, με νέα δεδομένα (διαπλάτυνση, μεταφορά ποδηλατοδρόμου κ.ά).
Ενότητα τέταρτη: περιοχή Μεγάρου Μουσικής – Ποσειδωνίου - Αλλατίνη μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς. Προτείνεται μεταξύ άλλων η λειτουργική ενοποίηση των χώρων του Μεγάρου Μουσικής, των Μύλων Αλλατίνι, του Ποσειδωνίου, της χωροθετημένης μαρίνας και εκτός σχεδίου περιοχής, με πρόβλεψη ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων ως τα όρια τ ου Δήμου Καλαμαριάς.
Ενότητα πέμπτη: παράκτια ζώνη Δήμου Καλαμαριάς, κατά μήκος των οδών Σοφούλη και Πλαστήρα. Προβλέπεται ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του Δήμου, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο κιαπό το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τις παρεμβάσεις στο χώρο αυτό, από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέχρι την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Ενότητα έκτη: ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την Περιφερειακή Τάφρο έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (Πράσινα Φανάρια). Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται το αγρόκτημα του ΑΠΘ, δύο μεγάλα δημόσια κτήματα, η επέκταση της γραμμής του Μετρό προς το αεροδρόμιο, μεγάλα εμπορικά κέντρα, η μαρίνα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κ.ά

Ενότητα έβδομη: ΚαλοχώριΔενδροπόταμος. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα υπάρχει υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος TerraMed, με ολοκληρωμένη μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις πρώτες παρεμβάσεις.

αρχή της σελίδας