A-
 A 
A+
Open login
Οικισμός

Οικισμός

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου ολοκλήρωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο 5 μηνών την πλήρη ωρίμανση (περιβαλλοντική αδειοδότηση, μελέτες κατασκευής, τεύχη δημοπράτησης) για την κατασκευή 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων και Σύμμεικτων Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων , που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων.

Το έργο έχει σχεδιαστεί για την μεταφόρτωση τόσο υλικών συσκευασίας ύστερα από χωριστή συλλογή προς το εγγύτερο υφιστάμενο σήμερα ΚΔΑΥ όσο και των σύμμεικτων προς τον εγγύτερο υφιστάμενο σήμερα ΧΥΤΑ . Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να μπορέσει άμεσα ο Δήμος να τελειώσει τις εργασίες αποκατάστασης του συνόλου των 4 ΧΑΔΑ.

Παράλληλα στο πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης έως το 2020 όλων των προβλεπόμενων δημοτικών δράσεων του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΥΣ49/12.15) - όπως η χωριστή συλλογή υλικών μέσω κάδων αλλά και πράσινων σημείων και η χωριστή συλλογή οργανικών για παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, οι 2 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων και Σύμμεικτων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου θα δώσουν λύση για την οικονομικά βιώσιμη μεταφορά των ανακυκλώσιμων - ύστερα από χωριστή συλλογή -  όσο και των υπολειμματικών σύμμεικτων στερεών αποβλήτων για περαιτέρω επεξεργασία και διάθεση.

 

Όταν αποφάσισα πριν από μερικές εβδομάδες να κάνω ένα θέμα για το Τατόι και ζήτησα άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού για γυρίσματα στο χώρο, η πρώτη αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι κάποιοι νιώθουν λίγο άβολα με το συγκεκριμένο θέμα.

Πριν δυο δεκαετίας θα το θεωρούσα δικαιολογημένο καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας πάντα απέφευγε ζητήματα που συνδέονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη μοναρχία, ίσως γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.

Προσωπική μου άποψη; Πολιτικές ανοησίες!

Από το 2002, το κτήμα Τατοΐου με ότι έχει μέσα είναι περιουσία του ελληνικού λαού που ρημάζει λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων που πέρασαν και παραμένει αναξιοποίητο, με τα 42 κτήριά του να καταρρέουν αργά και βασανιστικά.

Όσον αφορά στο παρελθόν του κτήματος, σχετικά με την πρώην βασιλική οικογένεια, αυτό πια ανήκει στην ιστορία της Ελλάδας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Με το να αφήνεις το Τατόι να ρημάζει, πάντως, ούτε την ιστορία αλλάζεις ούτε τη διαγράφεις.

Το ότι το υπουργείο Πολιτισμού νιώθει λίγο άβολα με το θέμα του Τατοΐου, φάνηκε και από το γεγονός ότι περίμενα ενάμιση μήνα για να πάρω την άδεια για τα γυρίσματα στα χέρια μου.

Για να μην είμαι άδικος, ωστόσο, θα πρέπει να πω ότι η Υπηρεσία Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων έκανε ότι μπορούσε για να με εξυπηρετήσει. Ίσως τελικά αυτό που κάνει τους αρμόδιους να νιώνουν άβολα είναι τα χάλια στα οποία βρίσκεται το κτήμα, για τα οποία δεν έχει απάντηση κανείς.

Γιατί ασχολούμαστε ξαφνικά με το Τατόι σήμερα;

Η απάντηση είναι γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητικότητα για το θέμα ως προς την αξιοποίησή του κτήματος, κάτι το οποίο έχει αρκετό παρασκήνιο, και επίσης το υπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον στα χέρια του οκτώ μελέτες για την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ένα ισχυρό εργαλείο για να διεκδικήσει χρήματα και να μπορέσει να εντάξει την αξιοποίηση του κτήματος σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Κώστας Πλιάκος

CNN Greece

Διαβάστε όλο το άρθρο στη διεύθυνση : http://www.cnn.gr/premium/story/23126/maxigia-to-tatoi-me-okto-meletes-apokatastasis#ixzz41UQGLBje.

 

Το metamatic:taf σε συνεργασία με το Storefront for Art and Architecture της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν το project Letters to the Mayor: Athens που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf στο Μοναστηράκι από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου 2016.

Το Letters to the Mayor αποτελεί μια περιοδεύουσα έκθεση στην οποία μετέχουν αρχιτέκτονες γράφοντας επιστολές προς τους δημάρχους των πόλεων όπου διαμένουν ή εργάζονται. Ξεκίνησε το 2014 στη Νέα Υόρκη με τη συλλογή επιστολών που έγραψαν αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, επικοινωνώντας καινοτόμες ιδέες και οράματα για τις πόλεις τους, απευθυνόμενοι στους αντίστοιχους φορείς λήψεως αποφάσεων.

Έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 πόλεις, το Letters to the Mayor υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στην έκθεση στο metamatic:taf αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και εικαστικοί προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους για την πόλη τους, ανοίγοντας παράλληλα έναν ευρύτερο διάλογο για τη σύγχρονη αστική συνθήκη. Οι επιστολές που παρουσιάζονται στην έκθεση θα παραδοθούν στον Δήμαρχο της Αθήνας, ο οποίος έχει προσκληθεί σε μια ανοιχτή συζήτηση επί του περιεχομένου των γραμμάτων με τη συμμετοχή των συμμετεχόντων και του κοινού.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Σελίδα 1 από 33

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ