A-
 A 
A+
Open login
Περιβαλλοντικός

Περιβαλλοντικός

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για το ακαδ. έτος 2016-2017, για συμμετοχή στα παρακάτω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ :

1. ΠΜΣ στην ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016.

Για την προκήρυξη πατήστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Π.Μ.Σ. πατήστε εδώ.
Επικοινωνία:
τηλ: 2251036212, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. @ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

2. ΠΜΣ στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016.

Για την προκήρυξη πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Π.Μ.Σ. πατήστε εδώ.

Επικοινωνία: τηλ: 2251036246, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τα ανωτέρω ΠΜΣ διαρκούν τρία διδακτικά εξάμηνα (18 μήνες) και υλοποιούνται σε περιβάλλον μικτής διαδικασίας μάθησης με πρότυπες συνδυαστικές μορφές εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν: [α] ένα πενθήμερο κύκλο εντατικών διαλέξεων που πραγματοποιείται στην έδρα του Τμήματος στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου (Οκτώβριο, Φεβρουάριο, Ιούλιο), [β] ηλεκτρονικές διαδικασίες σύγχρονης μάθησης, με αξιοποίηση σχετικής πλατφόρμας, που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια όλων των εβδομάδων σπουδών των δύο πρώτων ακαδημαϊκών εξαμήνων και που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες. Κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου εκπονείται μόνο διπλωματική εργασία.

Όπως είναι γνωστό, από 10-14 Ιουλίου 2016, θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα το 23ο Διεθνές Συνέδριο Θορύβου και Δονήσεων - ICSV23, που θα πραγματοποιηθεί με τη του International Institute of Acoustics and Vibration (IIAV) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Θορύβου και Δονήσεων, με την συνεργασία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οργανώνεται ειδική τεχνική ημερίδα (Special Workshop) με τις παρακάτω θεματικές ενότητες :

Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/49/ΕΚ σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Στρατηγική Χαρτογράφηση Περιβαλλοντικού Θορύβου στα μεγάλα πολεοδομικάσυγκροτήματα, στα αεροδρόμια, στους αυτοκινητοδρόμους και τους σιδηροδρόμους, Ήσυχες Περιοχές, και Σχέδια Δράσης στην Ελλάδα, Κύπρο και λοιπές στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία)
Εφαρμογή νέων κοινών μεθόδων αξιολόγησης του θορύβου (EU project CNOSSOS) για τον θόρυβο από οδική, σιδηροδρομική, και αεροπορική κυκλοφορία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Annex II της Οδηγίας

 

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

 

 

Επιστολή προς τους βουλευτές για το σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» απευθύνει το WWF Ελλάς. Εστιάζοντας στις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, το WWF Ελλάς σημειώνει πως:

«Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα δεν περιέχει μόνο μέτρα που εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους. Εισάγει και ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την απαράδεκτη και διάχυτη πολιτική αντίληψη ότι η νομιμοποίηση της περιβαλλοντικής παρανομίας αποτελεί δημόσιο συμφέρον, ενώ η πάταξή της και η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου είναι ανεπιθύμητη πολυτέλεια. Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιβάλλοντος από ένα νέφος ασάφειας σε σχέση με τα επόμενα βήματα και το πραγματικό όφελος και διακύβευμα για το δημόσιο συμφέρον και βέβαια για τον φυσικό μας πλούτο.

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ή απορίας, διευκρινίζουμε ότι σκοπός των δασικών χαρτών δεν είναι κάποια απλή φωτογραφική αποτύπωση της δασικής γης. Οι δασικοί χάρτες έχουν νομική υπόσταση. Αν λοιπόν μια έκταση έχει καταπατηθεί, ο δασικός χάρτης οφείλει να την αποτυπώσει όπως η έκταση θα έπρεπε να είναι, ιδιαίτερα καθώς από το Σύνταγμα καθίσταται σαφές ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται δεν χάνουν τον δασικό τους χαρακτήρα. Μόνο υπό την έννοια αυτή, οι δασικοί χάρτες μπορούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν ασφάλεια δικαίου και να εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη και τυχόν «τακτοποίηση» αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των δασικών χαρτών και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για σαρωτική υποβάθμιση της δασικής νομοθεσίας».

 

 

ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΝΑ ΠΕΙ «ΌΧΙ» ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ;

 

 

Η αρχή έγινε με την Αλόννησο που έχει ήδη μισό χρόνο κατάργησης της πλαστικής σακούλας καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη πόλη που εμπράκτως διεκδίκησε την ταυτότητα του πιο πράσινου νησιού στην Ελλάδα. Τη δράση στήριξε με τη σειρά της και η Σίφνος, με τους καταστηματάρχες του νησιού να χρεώνουν 0,10 την κάθε πλαστική σακούλα, δημιουργώντας αντικίνητρο στους καταναλωτές. Ακολούθησαν η Τήνος και η Σαντορίνη, με την ένταξή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Μήπως σειρά έχει και η Λευκάδα;
Ένα «όχι» κάθε φορά που αγοράζουμε κάτι και μας προσφέρουν πλαστική σακούλα, η απειροελάχιστη αλλαγή μιας και μόνο καταναλωτικής μας συνήθειας συνεπάγεται λιγότερα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απόβλητα, λιγότερα τοξικά στο πιάτο μας και περιορισμό της πλέον αντιαισθητικής-τουλάχιστον- και απολίτιστης συνάμα εικόνας του να κολυμπάς σε κάποιες απ’ τις καλύτερες θάλασσες παγκοσμίως και δίπλα σου να επιπλέον πλαστικές σακούλες.

Ξεκίνησε πιλοτικά εδώ και ένα μήνα, στο βιβλιοπωλείο Fagottobooks μια κίνηση περιορισμού της πλαστικής σακούλας, φιλοδοξώντας ότι μια μικρή ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να γίνει μια συντονισμένη δράση που θα έχει την υποστήριξη δήμου, ιδιωτικών φορέων και καταναλωτών, αποκτώντας έναν καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα. Ήδη τα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Οι αριθμοί είναι ο καθρέφτης του προβλήματος, που λένε ότι :

10 δις. πλαστικών σακουλών χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 300 δις. Ευρώ
Ανά άτομο ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 240 πλαστικές σακούλες ενώ πολλές φορές μπορούν να φτάσουν έως και τις 500
8% των πλαστικών σακουλών καταλήγουν στη θάλασσα
80% των σκουπιδιών της επιφάνειας των ελληνικών θαλασσών είναι πλαστικές σακούλες ή πλαστικά αντικείμενα εν γένει
Το 50%  των σκουπιδιών στον βυθό των θαλασσών της Ελλάδας είναι πλαστικό
Το 98% των θαλάσσιων πτηνών εκτιμάται ότι έχει καταπιεί πλαστικές σακούλες ή άλλα πλαστικά αντικείμενα, θεωρώντας τα τροφή, με αποτέλεσμα 1.000.000 απ’ αυτά να πεθαίνουν ετησίως.
267 θαλάσσια είδη (θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, θαλάσσια κήτη) απειλούνται άμεσα, τραυματίζονται και πεθαίνουν από ασφυξία εξαιτίας της κατάποσης πλαστικού

Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο, πρέπει μέχρι το 2019 σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση πλαστικής σακούλας να έχει μειωθεί κατά 80% ενώ μέχρι το 2025 οι καταναλωτές καλούνται ανά έτος να χρησιμοποιούν 40 πλαστικές σακούλες/ανά άτομο

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ