A-
 A 
A+
Open login
Νερό

Νερό

Στις 25-27 Μαρτίου 2016, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προτείνει τριήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στις λίμνες Καστοριάς, Πρεσπών και Ζάζαρη. Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, φοιτητές και πτυχιούχοι συναφών σχολών, αλλά και όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους σημαντικότερους βιοτόπους της Βόρειας Ελλάδας.

Το κύριο βάρος θα δοθεί στις Πρέσπες αλλά θα γνωρίσουμε δύο ακόμη από τις πιο όμορφες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν τις Πρέσπες θα γίνει επίσκεψη στην λίμνη της Καστοριάς που συνδυάζει φύση αρχιτεκτονική και τοπίο και τον  λιμναίο νεολιθικό πασσαλόπηκτο οικισμό του Δισπηλιού. Στην Καστοριά θα πάνε στο «Ενυδρείο» και για όσους επιθυμούν μπορεί να γίνει μια σύντομη επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης ή στη «Σπηλιά του Δράκου». Η παρατήρηση πουλιών θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία της λίμνης αλλά και κατά την περιήγησή με το καραβάκι. Θα υπάρξει ευκαιρία οι συμμετέχοντες να δουν  τις πιο απρόσιτες θέσεις με αποικίες Ερωδιών και Κορμοράνων από απόσταση και χωρίς να ενοχλήσουν.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας θα φτάσουν στις Πρέσπες και θα περάσουν από το ενδιάμεσο των δύο λιμνών, όπου θα παρατηρήσουν πιθανότατα τις Σταχτόχηνες που βόσκουν στα υγρά λιβάδια. Για την καλύτερη ενημέρωσή θα ακολουθήσει  παρουσίαση για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της  Πρέσπας, από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, στον ξενώνα «Μύλος» στο χωριό Λαιμός Πρεσπών  όπου θα γίνει διανυκτέρευση. 
Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τις Πρέσπες αφού οι Πελεκάνοι έχουν αρχίσει να φωλιάζουν και τα υπόλοιπα είδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν ζευγάρια. Μεταξύ των ειδών που θα παρατηρήσουν είναι οι Αργυροπελεκάνοι, οι Ροδοπελεκάνοι, οι Κορμοράνοι, οι Λαγγόνες και διάφορα είδη ερωδιών (Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες και Λευκοτσικνιάδες).

Λόγω εποχής, προσφέρεται η ευκαιρία παρατήρησης σε πολλά από τα 260 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί  στις λίμνες και στα βουνά που τις περιβάλλουν.

Την δεύτερη μέρα θα γίνει επίσκεψη στον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Άγιο Γερμανό που πρόσφατα αναστήλωσε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, μετά στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών για ενημέρωση και στην συνέχεια στο παρόχθιο δάσος με τις σημύδες στην εκβολή του ρέματος του Αγίου Γερμανού. Η  επίσκεψη με καραβάκι στις αγιογραφίες και στα σπήλαια της ακτής της Μεγάλης Πρέσπας είναι ευκαιρία για παρατήρηση από πολύ κοντά  των πουλιών της λίμνης.

Από τον λόφο της Κρίνας, στην μικρή Πρέσπα θα δούνε τον εκτεταμένο καλαμιώνα και με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια που θα στηθούν τις φωλιές των πελεκάνων αλλά και όλα τα υδρόβια πουλιά.

Την τρίτη μέρα θα γίνει επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στο κέντρο της Μικρής Πρέσπας από την πλωτή γέφυρα και θα υπάρξει ευκαιρία να φωτογραφηθούν τα Βουτηχτάρια.

Στην επιστροφή θα πάνε στη μικρή και ειδυλλιακή λίμνη Ζάζαρη, όπου η παρατήρηση πουλιών θα συνδυαστεί με χρήση κανό ή ποδηλασία απ΄ όποιον επιθυμεί. Εκτός από τα υδρόβια θα δούμε  Χρυσαετό και Αετογερακίνα.

Αν κάποιοι θέλουν να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών και να γνωρίσουν σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν για δήλωση συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 14/3/16, ώστε  να λάβουν τις συμπληρωματικές πληροφορίες.

Για ερωτήσεις και απορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310 244245  ή  μέσω e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η Γυάρος αποτελεί πλέον το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Ελλάδα και η θεσμική της θωράκιση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, σπάνιων θαλασσοπουλιών, όπως ο Μύχος, αλλά και ενός μοναδικού βυθού, το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.

Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις 24/12/2015, θωρακίζεται μια μοναδική σε αξία περιοχή της Ελλάδας, καθώς η Γυάρος αποτελεί «καταφύγιο» για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα αποικίες ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο συντονίζει το WWF Ελλάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου που στοχεύει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και τις τοπικές οικονομίες των νησιών Σύρου και Άνδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή στοχεύει:

στη διατήρηση των σημερινών ρυθμών αναπαραγωγής του τοπικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus. Η Γυάρος άλλωστε φιλοξενεί το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού του εμβληματικού αυτού είδους.

στη διατήρηση και προστασία των κρίσιμων ενδιαιτημάτων και των περιοχών τροφοληψίας του Μύχου (Puffinus yelkouan)

στη διατήρηση και προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας των λειμώνων Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica)

στη διατήρηση και προστασία των υφάλων (τραγάνας) (Coralligene formations)

στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στηρίχθηκε στην Έκθεση Μελέτης Τεκμηρίωσης για τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιου Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Γυάρου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE από τη MΟm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, που είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος.

 

 

 

Θάλαττα! Θάλαττα!


Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, μια νέα σειρά με ομιλίες-μαθήματα σε συγκεκριμένο θέμα. Για το 2016,  οι 5 ομιλίες – μαθήματα αφορούν τη Θάλασσα από κάθε φυσικογεωγραφική, γεωπολιτική, βιολογική άποψη, και φέρουν τον γενικό τίτλο: «Θάλαττα! Θάλαττα!»

Το πρόγραμμα των ομιλιών που θα γίνουν είναι:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016
«Θαλάσσιες επικοινωνίες και μετακινήσεις πληθυσμών στην Παγκόσμια Ιστορία»
Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016
«Τα αλιευτικά αποθέματα των ελληνικών θαλασσών : παρούσα κατάσταση και προοπτικές»
Δρ Βασιλική Βασιλοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016
«Οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί ως πηγή ενέργειας»
Δρ Τακβόρ Σουκισιάν, κύριος Ερευνητής Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
«Οι Έλληνες και η Θάλασσα : η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση»
Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες. Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετέχουν στις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 

Σελίδα 1 από 20

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ