A-
 A 
A+
Open login

Ενέργεια

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στη στρατηγική της ΕΕ για το 2050 για την ενέργεια, περιλαμβάνει τον μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2008 την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών στην δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών για την αειφόρο ενέργεια, ενώ πρόσφατα, ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε το νέο Ευρωπαϊκό έργο C-TRACK 50 που έχει εταίρους από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της EE. Σε αυτό το έργο η Ελλάδα έχει δύο εκπροσωπήσεις με επικεφαλής  Συντονιστή του έργου τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και εξειδικευμένο τεχνικό εταίρο την ΕΠΤΑ A.E. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου έγινε στη νήσο Μαδέρα της Πορτογαλίας τον Μάρτιο με μεγάλη επιτυχία. Στόχος του έργου C-TRACK 50 είναι να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει τις δημόσιες αρχές στον καθορισμό μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων ενεργειακής πολιτικής, στην προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και στη στήριξη περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή φιλόδοξων ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ όσον αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Συνολικά, το έργο θα διευκολύνει την ανάπτυξη τουλάχιστον εκατόν πέντε (105) ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα, καθώς και εκατόν πέντε (105) προτάσεις για χρηματοδοτήσεις σε δήμους.

ΟΜΙΛΙΕΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Κάντε κλίκ στα παρακάτω για να δείτε τις παρουσιάσεις και να τις κατεβάσετε.

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

 

Το πρόβλημα της αδιαφορίας για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη χώρα μας, ξεδιπλώθηκε στις σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις της Ημερίδας που διοργάνωσε το ECOCITY, χτες Κυριακή, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του MEC Παιανίας στο πλαίσιο της συνεργασίας με την έκθεση Verde Tec.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα προβλήματα που συζητήθηκαν στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση του ECOCITY για την Γεωθερμία.

Το Νομοσχέδιο που θα «ξεμπλοκάρει» την αξιοποίησή της παραμένει στην «κρυφή αγκαλιά» του ΥΠΕΝ, μακριά από τη Δημόσια Διαβούλευση.

Ένας χρόνος πέρασε και το έτοιμο νομοσχέδιο παραμένει στα «υπόψη»

Ποιος φταίει για το μοναδικό αυτό φαινόμενο ;

Η επιστημονική τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη και οι επιλεγμένες εισηγήσεις επιβεβαίωσαν πως ώριμοι Δήμοι έχουν προχωρήσει δυναμικά σε έργα. Ιδιώτες επιθυμούν να επενδύσουν και η τεχνική γνώση είναι πλούσια.

Συνεπώς τι φταίει, όταν όλα είναι έτοιμα;

Ποιος αδιαφορεί μπροστά στο ενδιαφέρον για επενδύσεις, που είναι σε αναμονή, όπως αναφέρθηκε ;

Ποιος άφησε πολύ χαμηλά την επιδότηση της Γεωθερμίας μέσα από το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον»;

Ποιος δεν προωθεί τα οφέλη της Γεωθερμίας και αφήνει στην άγνοια τους πολίτες;

Ποιος επιλέγει την βρώμικη ενέργεια του λιγνίτη αντί της καθαρής γεωθερμίας ;

Ποιος θέλει κατανάλωση πετρελαίου αντί για γεωθερμία, σε σχολικά κτήρια, κολυμβητήρια, ιαματικά λουτρά και αλλού ;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, ήταν χείμαρρος, που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν.

Μεγάλη η (δικαιολογημένη) γκρίνια για το κυβερνητικό έλλειμμα και την απουσία στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στη χώρα.

Έντονος ο προβληματισμός για την άγνοια στους Δήμους, παρά το σημαντικό έργο που παρουσιάστηκε από ελάχιστους.

Το συμπέρασμα ;

Απέναντι στην κυβερνητική «αδράνεια» απαιτείται συσπείρωση.

Η πίεση για την προώθηση του νομοσχέδιου είναι υποχρέωση.

Η επιχορήγηση/προίκα στη Γεωθερμία είναι απαίτηση και ανάγκη.

Καιρός να ανοίξει η αυλαία. Το Κοινό αγανακτεί.

 

Σελίδα 1 από 19

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ