A-
 A 
A+
Open login
Μετακίνηση

Μετακίνηση

Επιτέλους, από το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου μπαίνουν σε εφαρμογή οι έξυπνες στάσεις για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αττικής.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει από τον Απρίλιο. Άλλωστε ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση οθονών πληροφόρησης σε 700 στάσεις.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

Με τις «έξυπνες» στάσεις, οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Την ίδια στιγμή, τηλεματικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου. Επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται αναγγελία επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό. Σημαντικός αριθμός οχημάτων θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.

Οι έξυπνες στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από την στάση. Επιπλέον θα υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης.

Application για smart συσκευές

Η ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών θα γίνεται επίσης με αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία μέσω έξυπνων συσκευών θα ενημερώνει για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για την βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Επίσης η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ (http://www.oasa.gr/)

 

H Kiira Motors Corporation, η πρώτη αφρικανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, παρουσίασε το Kayoola, ένα πρωτότυπο λεωφορείο 35 θέσεων το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Το εν λόγω ηλεκτροκίνητο όχημα διαθέτει ηλιακά πάνελ, τα οποία συσσωρεύουν ενέργεια και την αποθηκεύουν σε μία από τις δύο ειδικές μπαταρίες, προσφέροντας του αυτονομία 80 χιλιομέτρων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kiira Motors, Paul Isaac Musasizi, δήλωσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να κατασκευάσει περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα, προκειμένου να τεθούν το συντομότερο στην κυκλοφορία αλλά και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να απασχοληθούν περίπου 7000 συμπολίτες του στην γραμμή παραγωγής τους, μέχρι το 2018.

Η Kiira Motors Corporation φιλοδοξεί μέχρι το 2039 να είναι σε θέση να κατασκευάζει ολόκληρο το όχημα στα δικά της εργοστάσια, να μην αγοράζει δηλαδή εξαρτήματα από τρίτους κατασκευαστές, συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής – το οποίο αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 58.000 δολάρια.

 

 

 

 

 

 

Σε μια όμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε η Εκστρατεία ECOMOBILITY 20014-15 και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 40 πόλεις της χώρας στo δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
Επίσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα FREE MOBILITY, που θα «τρέξει» ως παράλληλη εκστρατεία, στην οποία θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από τα Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής μεγάλων πόλεων της χώρας.
Φέτος, είναι η δωδέκατη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα, με φανερά τα αποτελέσματά στην εικόνα των πόλεων, αλλά και στην αλλαγές επιλογών μετακίνησης  των πολιτών. Παράλληλα είναι σημαντική η καλλιέργεια αντίληψης των νέων, αλλά και οι προσανατολισμός σε αλλαγή συνθηκών που αναμένεται να οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.
Η πεταλούδα και το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσουν σε σαράντα πόλεις, όπου οι ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης  και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή και την αναφορά στο ρόλο του ECOCITY για την πορεία και τη σημασία που έχει η υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITY, καθώς μέσα από την εργασία των νέων εντοπίζονται προβλήματα και προτείνονται αποτελεσματικές λύσεις.
Ο Συντονιστής του Τομέα Κεντρικής Ελλάδας, Πολιτικός Μηχανικός MSc, κ. Πέτρος Κρητικός αναφέρθηκε στην οργάνωση της εκστρατείας, στους στόχους της και στους συμμετέχοντες. Ανέφερε επίσης τους Δήμος που συνεργάζονται τα Γυμνάσια που θα παρουσιάσουν εργασίες, τους συνεργαζόμενους Φορείς και τα βραβεία. Έκλεισε γνωστοποιώντας πως η Τελετή Απονομής των Βραβείων φέτος θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, 25 Απριλίου.
Το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας,  Καθηγητής  του ΕΜΠ  κ. Βλαστός Θάνος  ανέφερε ότι το
ECOCITY με την υλοποίηση της εκστρατείας ECOMOBILITY, αλλά και με το FREE MOBILITY από φέτος,  προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών στους σχεδιασμούς των πόλεων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καλλιεργεί στους νέους, μέσα από την αυτενέργεια, τις παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, κα Μαριέττα Γιαννάκου, αναφέρθηκε στην φετινή πρωτοβουλία να προσκληθούν Ειδικά Γυμνάσια, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και ΕΕΕΕΚ για να παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και πολίτες με δυσκολία προσβασιμότητας, στη καθημερινή μετακίνησή τους στην πόλη. Τόνισε πως αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα για τη στάση στις τοπικές κοινωνίες και την υποχρέωση σεβασμού της ανάγκης των συνανθρώπων μας να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στις ελληνικές πόλεις.
Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης από το Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος σε σχέση με τις διαδικασίες, τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών – δημόσιων φορέων, τον τρόπο επικοινωνίας του προγράμματος καθώς και τη διερεύνηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων μαθητών. Στόχος της εργασίας του Πανεπιστημίου είναι η συνεχής βελτίωση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο Συντονιστής της Εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος έκλεισε την εκδήλωση ανακοινώνοντας τις πόλεις που συμμετέχουν, ενώ ανέφερε το σημαντικό σκέλος που αφορά την συνδιοργάνωση του προγράμματος με τους Δήμους. Μετέφερε τη χαρά της Επιτροπής στην θερμή υποδοχή που υπήρξε στο κάλεσμα για το πρόγραμμα FREE MOBILITY και την ελπίδα που γέννησε η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων, αλλά και η ανάδειξη καθημερινών προβλημάτων με στόχο τη λύση. Τόνισε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια δύσκολη εποχή, όπου η μόνη ελπίδα είναι η ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, ως μοχλός αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι κύριος στόχος του ECOCITY.
Στη διάρκεια της αναγγελίας της εκστρατείας, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Οι εκδηλώσεις της Εκστρατείας θα γίνουν σε 40 πόλεις, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου, όπου οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.). Οι νικητές θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο, στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα.
Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2013-14 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Συνεργάζονται σημαντικά Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμοί.
Στην Εκστρατεία, φέτος, Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδες ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και ΑΞΙΑ, τα περιοδικά ΠΡΑΣΙΝΟ, AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR και οι εταιρείες Webolution και Πολυτεχνικά Νέα.
Τοπικοί Υποστηρικτές είναι η INTERAMERICAN, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, η JET OIL, το CAPSIS HOTEL Thessaloniki, η STEFI, το Ξενοδοχείο XENIA VOLOS, το REX HOTEL KALAMATA, το ΑRITI GRAND HOTEL ΚΕΡΚΥΡΑ, το Ξενοδοχείο Divani Trikala, το ELPIDA RESORT HOTEL SERRES, το ESPEROS PALACE KASTORIA και το Ξενοδοχείο Εσπερίδες Νάουσα.


Σε μια όμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε η Εκστρατεία ECOMOBILITY 20014-15 και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 40 πόλεις της χώρας στo δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Επίσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα FREE MOBILITY, που θα «τρέξει» ως παράλληλη εκστρατεία, στην οποία θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από τα Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής μεγάλων πόλεων της χώρας.

Φέτος, είναι η δωδέκατη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα, με φανερά τα αποτελέσματά στην εικόνα των πόλεων, αλλά και στην αλλαγές επιλογών μετακίνησης  των πολιτών. Παράλληλα είναι σημαντική η καλλιέργεια αντίληψης των νέων, αλλά και οι προσανατολισμός σε αλλαγή συνθηκών που αναμένεται να οδηγήσει σε βιώσιμες και ανθρώπινες πόλεις.

Η πεταλούδα και το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» θα κυριαρχήσουν σε σαράντα πόλεις, όπου οι ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης  και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις

- See more at: http://www.ideesmag.gr/%CF%83%CE%B5-40-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-ecomobility/#sthash.jY4cunSN.dpuf
Σελίδα 1 από 17

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ