A-
 A 
A+
Open login

Αέρας

ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ PM ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΑ

 

Τα φυτοφάρμακα, οι μπογιές, οι κόλλες, τα μελάνια των εκτυπωτών, τα σπρέι, τα αρώματα και πολλά άλλα χημικά της καθημερινής ζωής που περιέχουν ουσίες παράγωγες του πετρελαίου, ανταγωνίζονται πλέον τις εξατμίσεις των οχημάτων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, όπως αναφέρει αμερικανική επιστημονική έρευνα με απρόσμενα ευρήματα.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που γίνεται τέτοια εκτίμηση και αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή αντίληψης για την ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς προκαλείται.

Παρόλο που από όλο το πετρέλαιο, το 95% πηγαίνει στα καύσιμα και μόνο το 5% σε χημικά παράγωγα του πετρελαίου (πετροχημικά).Όμως, οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα των οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs) από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα αντιδρούν με άλλες χημικές ουσίες και τελικά παράγουν τόσο το επιβλαβές όζον, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), που αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.ά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα από ότι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου. Όμως, τα πετροχημικά προϊόντα συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα εξίσου με τις μεταφορές.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που διεισδύουν στους πνεύμονες προξενούν βλάβες. Ειδικά τα σωματίδια από τα χημικά προϊόντα μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια σε σχέση με εκείνα από τα αυτοκίνητα.
Δεύτερη επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες, καθώς και όσες χρησιμοποιούν συχνά σπρέι καθαρισμού και άλλα σχετικά χημικά προϊόντα στο σπίτι τους, εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Οι Νορβηγοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία σε 6.235 άτομα με μέση ηλικία 34 ετών, για περισσότερα από 20 χρόνια.
Με βάση τα στοιχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζεται με τα προϊόντα καθαρισμού, κάνει μια καθαρίστρια να έχει πνεύμονες σαν να κάπνιζε σχεδόν επί 20 χρόνια.

 

ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΙΟΝΙΣΤΗΣ

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜ. ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις της Κίνας είναι γνωστή, και έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εφιαλτικές καταστάσεις όπως την περίπτωση του Πεκίνου. Οι κάτοικοι πολύ συχνά είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στους δρόμους με μάσκες για να αποφύγουν την έκθεση στο νέφος που πνίγει την πόλη τους. Ενας τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι κινεζικές Αρχές είναι η χρήση μεγάλων μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα μέσα στις πόλεις.

Πριν από δύο χρόνια ένα τέτοιο μηχάνημα ύψους περίπου επτά μέτρων τοποθετήθηκε στο κέντρο του Πεκίνου αλλά γρήγορα αποφασίσθηκε να διακοπεί η λειτουργία του. Ενώ είχε δυνατότητα να καθαρίζει περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα, λειτουργούσε με ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν σε εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν καύση ορυκτών καυσίμων. Ετσι η ζημιά που προκαλούσε στο περιβάλλόν ο ιονιστής ήταν τελικά μεγαλύτερη από τα οφέλη του.

Ωστόσο στην πόλη Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί τοποθετήθηκε ένας καινούργιος ιονιστής αέρα που λειτουργεί αυτή τη φορά με ηλιακή ενέργεια. Με ύψος 100 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος ιονιστής στον κόσμο.

Μπορεί να φιλτράρει οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και άλλες τοξικές ουσίες από τις οποίες σχηματίζονται τα επικίνδυνα νέφη στις πόλεις. Ο ιονιστής μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χλμ. ‘Όπως έχει γνωστοποιηθεί οι πρώτες δοκιμές του τεράστιου ιονιστή έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία πολύ και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΠΌ ΦΟΥΡΝΟYΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Οι φούρνοι μικροκυμάτων επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα, αναφέρει νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις συσκευές. Η χρήση τους εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο CO2 όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι 130 εκ. φούρνοι μικροκυμάτων που εκτιμλαται πως υπάρχουν στην ΕΕ σήμερα, καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια, που παράγουν τρία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Εκτιμούν πως ο φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατ. οχημάτων. Οι ερευνητές ζητούν από τους καταναλωτές μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση αυτών των συσκευών.

Περιβαλλοντικό πρόβλημα, επίσης, αποτελούν τόσο τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων, όσο και τα απόβλητα όταν πετιούνται.

Έτσι, ενώ το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τους 185.000 τόνους (περίπου 16 εκατομμύρια πεταμένες συσκευές)

Σελίδα 1 από 18

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ