A-
 A 
A+
Open login

Δελτία Τύπου

 

30 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, η Ημερίδα του ECOCITY

για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Ελαιοπαραγωγής


Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα θα διοργανωθεί από το ECOCITY, η σημαντική ημερίδα με θέμα «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, από την παραγωγική διαδικασία των ελαιουργικών και πυρηνελαιουργικών επιχειρήσεων.

Όπως είναι γνωστό τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου και η διαχείρισή τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, των τοπικών και κρατικών αρχών καθώς και των τοπικών κοινωνιών, αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους συνδέονται με τον τρόπο διάθεσής τους στο έδαφος και τα επιφανειακά υδατικά συστήματα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ο επηρεασμός του εισπνεόμενου αέρα.

Στόχος της Ημερίδας του ECOCITY είναι να συζητηθεί εκτενώς το τοπικό πρόβλημα και να εξεταστούν τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την περιβαλλοντική προστασία.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα έχει δύο ενότητες, με σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις.

Η πρώτη ενότητα έχει θέμα «Ελαιοτριβεία και Πυρηνελαιουργεία – Επιπτώσεις στο Τοπικό Οικοσύστημα» και συντονιστής είναι ο π. Πρύτανης Πανεπιστημίου  Αθηνών, Ομ. Καθηγητής Φυσικής, Μέλος ΔΣ ECOCITY, Δημοσθένης Ασημακόπουλος.

Η πρώτη ομιλία με τίτλο «Λειτουργία Ελαιοτριβείων και Υφιστάμενη κατάσταση» θα γίνει από τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο, Χημικό Μηχανικό, Μέλος ΤΕΕ Μεσσηνίας

Η δεύτερη ομιλία έχει τίτλο «Συμπεράσματα αξιολόγησης κύκλου εργασιών Ελαιοτριβείων και Πυρηνελαιουργείων Ν. Μεσσηνίας»  από τον Θωμά Μάγγο, κύριο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Η τρίτη ομιλία της ενότητας θα γίνει από τον Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει τίτλο «Προσανατολισμός Περιφέρειας Πελοποννήσου στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ενότητα θα κλείσει μετα από τις ερωτήσεις και τον διάλογο που θα ακολουθήσει.

Η δεύτερη ενότητα έχει θέμα «Κίνδυνοι και ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας» και συντονιστής είναι ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Αντιπρόεδρος ΔΣ ECOCITY.

Η πρώτη ομιλία που έχει τίτλο «Η ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας» θα γίνει από τον ιατρό Ηλία Σακελλαριάδη, Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά.

Η δεύτερη ομιλία έχει τίτλο «Ο ρόλος της Πολιτείας και του Πολίτη στις περιπτώσεις της Περιβαλλοντικής Ζημιάς» και θα γίνει από την Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τρίτη ομιλία της ενότητας έχει τίτλο «Περιβαλλοντική Συμμόρφωση και ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού κινδύνου»   και θα γίνει από την Maργαρίτα Καραβασίλη, Σύμβουλο Διοίκησης για την Περιβαλλοντική Πολιτική της ΕΤΒΑ.

Η δεύτερη ενότητα θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις για να κλείση η Ημερίδα ,ε τα Συμπεράσματα της εκδήλωσης από τον Θάνο Ζαφειρόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του ECOCITY

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση και εγγραφή.


Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2017

 

Περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτης Παπαντωνίου 210-6196757

e-mail: info@ecocity.gr

 

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ KAI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σημαντική ημερίδα διοργανώνει το ECOCITY στο τέλος Σεπτεμβρίου

 

Μια σημαντική ημερίδα διαλόγου διοργανώνει το ECOCITY στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, με θέμα «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης είναι ενημερωτικός και θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής, από την παραγωγική διαδικασία των ελαιουργικών και πυρηνελαιουργικών επιχειρήσεων.

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων είναι γνωστό πως αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων. Για το λόγο αυτό η διαχείρισή τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, των τοπικών και κρατικών αρχών καθώς και των τοπικών κοινωνιών, αφού ως πρόβλημα επηρεάζει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Ειδικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων, αυτές καθορίζονται κυρίως από τον τρόπο διάθεσής τους στο οικοσύστημα και τις επιπτώσεις στους αποδέκτες και τις βιοκοινωνίες τους, όπως το έδαφος και τα επιφανειακά υδατικά συστήματα.

Το ECOCITY, θεωρώντας πολύ σημαντική την περίοδο από τις αλληλεπιδράσεις της παραγωγής ελαίου και υποπροϊόντων, διοργανώνει μια σημαντική ενημερωτική ημερίδα διαλόγου. Στόχος της είναι να συζητηθεί εκτενώς το πρόβλημα, να ενημερωθεί το Κοινό και να εξεταστούν τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την περιβαλλοντική προστασία.

Οι εισηγήσεις θα καλύψουν δύο θεματικές ενότητες που είναι «Ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία, επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα» και «Κίνδυνοι και ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας». Συντονιστές των ενοτήρων θα είναι ο Δημοσθένης Ασημακόπουλος π. Πρύτανης Πανεπιστημίου  Αθηνών, Ομ. Καθηγητής Φυσικής, Μέλος ΔΣ ECOCITΥ και ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ Αντιπρόεδρος ΔΣ ECOCITY, αντίστοιχα.

Οι ομιλητές που έχουν κληθεί και θα τοποθετηθούν είναι ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, π. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας YΠΕΚΑ, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Πολιτικής, η Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών ΥΠΕΝ, ο Θωμάς Μάγγος, Ερευνητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος,  Χημικός Μηχανικός, Μέλος ΤΕΕ Μεσσηνίας.

Στο τέλος της ημερίδας θα προσφερθεί χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων και εκτενή συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείο REX, με ώρα έναρξης την 10.30 π.μ.

 

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες: Παναγιώτης Παπαντωνίου 210-6196757

 

e-mail: info@ecocity.gr

 

 


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΙΑΝΤΙΤ

Θετικό κλίμα εκτιμά το ECOCITY μετά τη πρώτη συνάντηση της Επιτροπής στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία τυο ECOCITY στην Αθήνα, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Προώθησης Λύσης στο πρόβλημα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Χρύσα Βελλοπούλου Δικγόρος και Μέλος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY, ο Χρήστος Τσάκας εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων Δρεπάνου, Ψαθόπυργου και Αραχωβίτικων και  Νέλλυ Μυγιάκη, Δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης συμμετείχαν , η Μαργαρίτα Καραβασίλη Πρόεδρος CISD και Μέλος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY και ο Θάνος Ζαφειρόπουλος.

Εξετάσθηκε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αν. Υπουργός με τον Δήμαρχο Πατρέων, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου και συζητήθηκε το περιεχόμενο της Ανοικτής Επιστολής του ECOCITY.

Η εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στους λόγους απουσίας από τη σύσκεψη που διοργάνωσε το ECOCITY στην Πάτρα στα μέσα Ιουνίου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας να αναλάβει το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς με τη λύση της επί τόπου διαχείρισης (ταφή) των αποβλήτων αμιάντου σε χώρο του εργοστασίου.

Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση των συνεργατών της Εθνικής Τράπεζας με τους επιστήμονες του ECOCITY προκειμένου να εκτιμηθούν και αξιολογηθούν οι βέλτιστες μέθοδοι διαχείρισης, καθώς και όλος ο κύκλος της διαδικασίας στεγανοποίησης και ταφής των αποβλήτων.

Επίσης ζητήθηκε να μεριμνήσει εκ νέου η Τράπεζα για η φύλαξη του χώρου λαμβάνοντας τα δέοντα μέτρα πρόληψης της διασποράς της ρύπανσης, όπως πχ η φύλαξη από με ειδικές ομάδες security σε 24ωρη βάση, ώστε να σταματήσει τα όποια φαινόμενα παρατηρούνται, όπως κλοπές παράνομη ρίψη μπαζών ή/και φορτώσεις αντικειμένων που μπορεί να προκαλούν διακίνηση ινών αμιάντου στον εισπνεόμενο αέρα της περιοχής.

Τα βήματα που συμφωνήθηκαν είναι :

· Έγγραφη επιβεβαίωση από την Εθνική Τράπεζα, προς την Επιτροπή σχετικά με την αποδοχή της άμεσης διαχείρισης των αποβλήτων αμιάντου με τη μέθοδο της ταφής στο εργοστάσιο, καθώς και την ανάληψη του συνόλου του κόστους των εργασιών

· Άμεση απάντηση από την Εθνική Τράπεζα για τη φύλαξη του χώρου

 

· Συνάντηση εντός του Ιουλίου, της Επιτροπής με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου ή εκπρόσωπό του, με τη παρουσία της Κεντρικής Αρμόδια Αρχής (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος

· Τοπικές συναντήσεις επιστημόνων με τους κατοίκους των περιοχών για εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα και την ανάγκη άμεσης λύσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι το θέμα παρά τη περιβαλλοντική διάσταση που έχει είναι, κυρίως, πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση για  απεμπλοκή από την από το 2011 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, καθώς και κάθε διευθέτηση ώστε να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής.

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες:

Αθηνά Παπαγγελή  210-6196757

e-mail: info@ecocity.gr

Σελίδα 1 από 5

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ