Hero background Section background

Γραφήματα Ερωτηματολογίου Γνώμης Στελεχών ΕΔ – Συμπεράσματα

Με βάση το ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από έναν μεγάλο και ικανό αριθμό υπηρετούντων στο ΥΠΕΘΑ και τις  απαντήσεις που δόθηκαν, μπορούμε να εξάγουμε τα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι:

Από τους 2.376 που απάντησαν στην πρώτη ερώτηση η οποία στόχο είχε να ανιχνεύσει το βαθμό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής,

το 49%, οι μισοί δηλαδή, είναι γνώστες του φαινομένου και μάλιστα θεωρούν ότι τα αίτια της δημιουργίας του είναι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες,

Το 43% αναγνωρίζει το φαινόμενο αποδίδοντας τα αίτια της εμφάνισής του, αφενός σε φυσικά αίτια, αφετέρου στη δράση των ανθρώπων

Μικρά ποσοστά γνωρίζουν το φαινόμενο, αλλά θεωρούν ότι οφείλεται σε φυσικά αίτια, ενώ το ποσοστό των ατόμων που το θεωρούν ανύπαρκτο είναι ελάχιστο.

2. Πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι για το οποίο οι επιστήμονες υπερβάλλουν;

Στο δεύτερο ερώτημα, με το οποίο γίνεται η προσπάθεια καταγραφής του κατά πόσο θεωρείται ότι οι επιστήμονες υπερβάλλουν, όσον αφορά στην εμφάνιση και την κρισιμότητα του γεγονότος, μόνο το 16,9% το πιστεύουν ενώ η πλειοψηφία του 83,1% δεν συμφωνούν στην εν λόγω υπόθεση, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των ατόμων που απάντησαν (2.386) έχει πλήρη συναίσθηση των αιτίων δημιουργία της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την κρισιμότητα αυτής.

3. Πόσο σημαντικές θεωρείτε για το σύνολο της Ελλάδας τις παρακάτω επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Στο τρίτο ερώτημα, το οποίο εστιάζεται στο κατά πόσο η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα και πόσο σημαντικές είναι αυτές, από τα 2.376 άτομα η πλειοψηφία, το 55,5% πιστεύει ότι το ζήτημα αφορά τη χώρα μας και μάλιστα αρκετά. Μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 32,3%, εκτιμά ότι το ζήτημα αφορά τη χώρα μας πολύ. Ένα μικρότερο ποσοστό κρίνει ότι την αφορά λίγο. Δηλαδή η πλειοψηφία είναι ευαισθητοποιημένη, γνωρίζει το θέμα, πιστεύει ότι αφορά τη χώρα μας, αλλά μόνο αρκετά.

4. Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι σοβαρότερες επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τη χώρα μας από τις ακόλουθες;

Στο τέταρτο ερώτημα, που είναι και περισσότερο πολύπλοκο και αναφέρεται σε μια σειρά επιπτώσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων της τάξης του 64% εκτιμούν ότι οι σοβαρότερες συνέπειες είναι πρώτον η αύξηση της συχνότητας των επικίνδυνων φαινομένων, και δεύτερο η άνοδος της θερμοκρασίας. Ακολουθούν, το 55% που εκτιμά ότι η σοβαρότερη επίπτωση είναι η αύξηση καταστροφικών πυρκαγιών, το 44,4% η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το 41,5% η αύξηση της διάρκειας των περιόδων των εποχών, το 38,6% η μείωση ή εξαφάνιση διαφόρων φυτών, το 36,6% η απώλεια οικοσυστημάτων, το 34,1% η μείωση των αποθεμάτων νερού, το 32,3% νέες ασθένειες και επιδημίες, το 31,5% η επιδείνωση των συνθηκών….   Το 30,8% η μείωση ή η καταστροφή ….. το 23,9% η μεταβολή και υποβάθμιση… το 20,4% η αύξηση της μετανάστευσης, το 10,6% οι μεταβολές στα ωράρια…

5. Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητες σας

Η Πέμπτη ερώτηση εστιάζει στο χρόνο και στοχεύει να εκμαιεύσει τη γνώμη των ερωτώμενων ως προς το πότε θα γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει και πόσο απειλητική την θεωρούν. Έτσι, το 52,78% των 2.376 ατόμων που απάντησα ότι πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, το 15,5% σε 10 έτη, το 14,4% σε 20 έτη και πολύ μικρό ποσοστό σε 30 έτη ή ακόμη και στο τέλος του αιώνα (2100)

 

6. Πόσο ενημερωμένος/η θεωρείτε ότι είστε αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Είναι σημαντικό ν επισημάνουμε ότι στο έκτο ερώτημα σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους, το 44,8% θεωρούν ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το 45,5% λίγο και ένα πολύ μικρό ποσοστό μιλάει για πολύ ή/και καθόλου. Αυτό υποδεικνύει μια αμηχανία ως προς την πληροφορία που έχουν εν γένει για το ζήτημα καθώς το 90% θεωρεί ότι είναι μεν ενημερωμένοι, όμως μόνο ή αρκετά ή λίγο. Αυτοί που πιστεύουν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι είναι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 7-8%

7. Ποιες είναι οι κύριες πηγές ενημέρωσης σας για θέματα κλιματικής αλλαγής (έως 3 απαντήσεις):

Όσον αφορά στην έβδομη ερώτηση που εστιάζεται στην πηγή ενημέρωσης, και δίνει την ευελιξία να γίνει επιλογή ως και τριών απαντήσεων, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από το 86,4% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το διαδίκτυο είναι η πλέον βασική πηγή πληροφόρησης, το 60,2% η τηλεόραση, το 20,8% εγχειρίδια, έντυπα, κλπ., το 17% εφημερίδες και περιοδικά, το 11,4% το ραδιόφωνο, το 10,6 Ημερίδες και Σεμινάρια, και άλλοι συνάδελφοι (9,3%), άλλη πηγή (8,8% )  κλπ.

8. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την οργανωμένη προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες;

Στην περίπτωση αυτή, η όγδοη ερώτηση, όπου η ερώτηση είναι κρίσεως ως προς την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία πιστεύει τα μέτρα που λαμβάνονται είτε είναι καθόλου (30,1%  ) επαρκή ή λίγο (48,1%), ενώ το 15% απάντησε «Δεν γνωρίζω, Δεν απαντώ» και ένα πολύ μικρό υπόλοιπο απάντησε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης είναι πολύ καλά.

Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι η κυρίαρχη άποψη είναι ότι τα μέτρα αντιμετώπισης είναι μάλλον ανεπαρκή

9. Πόσο θεωρείτε ότι είναι σημαντικά τα νεότερα ΜΝΗΜΕΙΑ που έχει στην κατοχή του το ΥΠΕΘΑ ώστε να απαιτούνται ειδικά μέτρα προστασίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 49,7% πιστεύει ότι τα νεότερα μνημεία του ΥΠΕΘΑ χρήζουν αρκετά μεγάλης προστασίας με ειδικά μέτρα και μόνο το 32,1% εκτιμούν ότι τα μνημεία χρήζουν πολλή μεγάλης προσοχής και μόνο το `5,8% εκτιμά ότι χρειάζονται λίγο.

10. Πιστεύετε ότι απαιτείται εστιασμένη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία;

Τέλος, στην τελευταία ερώτηση το μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων εκτιμά ότι απαιτείται αρκετά εστιασμένη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (41,3%), οπωσδήποτε χρειάζεται εστιασμένη ενημέρωση, ενώ ένα 12,3% εκτιμά ότι λίγο απαιτείται εστιασμένη ενημέρωση.