Hero background Section background

Πυλώνες προσανατολισμού

20 χρόνια  συνεχούς δράσης για το αστικό περιβάλλον

Tο αστικό περιβάλλον έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συνεπώς οι προτεραιότητες και οι τομείς ενεργοποίησης του ECOCITY αναμορφώθηκαν ώστε να προάγουν με σαφήνεια και ευστοχία τις σύγχρονες επιταγές για το αστικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Οι Πυλώνες προσανατολισμού του ECOCITY σύμφωνα με την διατύπωση της Γενικής Συνέλευσης του 2011:

Πυλώνες στρατηγικών κατευθύνσεων Ecocity 2020-2025

  • Α. Κλιματικά Ουδέτερη και Βιώσιμη Πόλη
  • Β. Κυκλική Oικονομία και  Οικονομία της Kοινής Xρήσης
  • Γ. Κοινωνικά Συμπαγής και Υγιής Πόλη
  • Δ. Βιώσιμη Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα
  • Ε. Τεχνολογικά Καινοτόμος Πόλη

Α. Κλιματικά Ουδέτερη και Βιώσιμη Πόλη

Κλιματικά ουδέτερη είναι η πόλη που το αποτύπωμα και η λειτουργία της δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη. Για παράδειγμα:

  • η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου από αυτήν είναι μηδενική
  • η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές
  • το πράσινο που κόπηκε για να χτιστεί αντικαταστάθηκε από πράσινο που φυτεύτηκε
  • το νερό που χρησιμοποιεί, για να συλλέγεται, δεν προκαλούνται ανατροπές στο περιβάλλον λόγω της μείωσης της υδροδότησης άλλων περιοχών ή των σχετικών υδραυλικών έργων (φράγματα, αγωγοί μεταφοράς κ.λπ.)
  • η προσέλκυση πληθυσμού από άλλες περιοχές της χώρας δεν οδηγεί στην εγκατάλειψή τους με συνέπειες στην παραγωγή, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό
  • δεν αποτελεί κόμβο συγκοινωνιακών δικτύων που φορτίζουν δυσανάλογα την ευρύτερη περιφέρειά της
  • η έκτασή της και ο πληθυσμός δεν ξεπερνούν κάποια μεγέθη που προκαλούν μεγάλου μήκους εσωτερικές μετακινήσεις εξαρτημένες από το αυτοκίνητο
  • οι επιπτώσεις των τουριστικών ρευμάτων που υποδέχεται δεν είναι μεγαλύτερες των αντοχών του περιβάλλοντός της στο να τις απορροφά.

Βιώσιμη Πόλη είναι εκείνη που ενώ είναι Κλιματικά Ουδέτερη μπορεί να είναι παραγωγική, να εξασφαλίζει ένα πλούσιο και υγιές περιβάλλον στους κατοίκους της και να τιμά την ιστορία της και να εγγυάται συνέχεια στις ποιότητες του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Β. Κυκλική Oικονομία και  Οικονομία της Kοινής Xρήσης

Κυκλική Οικονομία είναι εκείνη που δεν παράγει απόβλητα διότι τα πάντα ανακυκλώνονται, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη συνεχούς τροφοδότησης της πόλης με νέους πόρους που αφαιρούνται από το περιβάλλον.

Οικονομία της Κοινής Χρήσης είναι εκείνη που για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της οι πολίτες της  συναινούν να μοιράζονται τον διαθέσιμο πλούτο ώστε να περιορίζουν το αποτύπωμά τους. Προϋπόθεση για την Οικονομία της Κοινής Χρήσης είναι η αναγνώριση της αξίας της πόλης, που αποτελεί το κατ’ εξοχήν συλλογικό δημιούργημα, η νοοτροπία της κοινότητας και οι συλλογικές συμπεριφορές. 

Γ. Κοινωνικά Συμπαγής και Υγιής Πόλη

Ο στόχος για μια Κλιματικά Ουδέτερη πόλη δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί με αποκλειστικά τεχνικού ή τεχνολογικού χαρακτήρα δράσεις. Οι κοινωνικές δράσεις είναι απαραίτητες και εκδηλώνονται όταν οι πολίτες, όντας ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι, συμμετέχουν στους σχεδιασμούς για ένα βιώσιμο αύριο.

Ωστόσο, στις πόλεις οι ανισότητες, τα αντίθετα συμφέροντα και οι τριβές γίνονται όλο και πιο έντονες και αυτό τις απομακρύνει από την εικόνα της Κοινωνικά Συμπαγούς πόλης. Απέναντι σε απειλές όπως η κλιματική απορρύθμιση, η ανάγκη της κινητοποίησης της κοινωνίας είναι προφανής. Πολεοδομικά έργα, όπως η θωράκιση της γειτονιάς, που αποτελεί τον βασικό πυρήνα κοινωνικοποίησης των κατοίκων, συγκοινωνιακά έργα, όπως η δημόσια συγκοινωνία, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 20 ή 30 χλμ/ώρα, με συνύπαρξη ποδηλάτων και αυτοκινήτων, ή με συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων, που εκπαιδεύουν τους πολίτες να ζουν την πόλη μαζί, πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες βρίσκονται στη φαρέτρα των δράσεων που εστιάζουν πρώτιστα στο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Υγιής πόλη είναι εκείνη που εγγυάται σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική υγεία. Χαρακτηριστικά της είναι ο καθαρός αέρας, η ησυχία, η ασφάλεια, το πράσινο, οι δημόσιοι χώροι και το φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Δ. Βιώσιμη Κινητικότητα και Μικροκινητικότητα

Βιώσιμη Κινητικότητα είναι το καθεστώς αστικών μετακινήσεων που συμβάλλει στην οικοδόμηση της Κλιματικά Ουδέτερης πόλης. Πυλώνες της Βιώσιμης Κινητικότητας είναι οι πολιτικές περιορισμού των κυκλοφορούντων οχημάτων και αντικατάστασής τους με καθαρά, η δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα. Υποστηρικτές της Βιώσιμης Κινητικότητας είναι οι δημόσιοι χώροι, το πράσινο και η αισθητική της πόλης, διότι ενθαρρύνουν το περπάτημα και το ποδήλατο. Η Βιώσιμη Κινητικότητα υπερασπίζεται το δικαίωμα των αναπήρων, των ηλικιωμένων κα των παιδιών να κινούνται με ασφάλεια και άνεση στον δρόμο και να είναι για αυτούς προσπελάσιμες οι διάφορες δραστηριότητες της πόλης. Ιδιαίτερα η προσπελασιμότητα των σχολείων με τα πόδια, με ποδήλατο για μαθητές/τριες και με τροχήλατα καροτσάκια ΑμεΑ είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Σημαντικός στόχος της  Βιώσιμης Κινητικότητας είναι οι μετακινήσεις εκτός από αποτελεσματικές και ασφαλείς να είναι ευχάριστες και συλλογικές, ώστε να μη σπαταλάται πολύτιμος αστικός χώρος.

Στη Μικροκινητικότητα ανήκουν όλα εκείνα τα κυρίως ηλεκτρικά οχήματα που προτείνει τα τελευταία χρόνια η αγορά και τα οποία, όντας πολύ μικρά σε μέγεθος και βάρος, καταναλώνουν ελάχιστο χώρο και μεταφέρονται εύκολα. Η ανάπτυξη της μικροκινητικότητας εξαρτάται από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις και φυσικά από έναν αστικό πολιτισμό που να εκδηλώνεται στον δρόμο με ευγένεια και ανθρωπιά.

Ε. Τεχνολογικά Καινοτόμος Πόλη

Ο κόσμος μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, δημογραφικό, κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό. Σε μεγάλο βαθμό οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αξιοποιώντας τες οι πόλεις, αλλάζοντας και αυτές, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα και να γίνουν πιο ανθεκτικές, υγιείς, δίκαιες κοινωνικά και ασφαλείς. Οι παραπάνω κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εξοπλίζονται και αμβλύνουν τα μειονεκτήματά τους στην κίνηση και την παρουσία στον δημόσιο χώρο. Η, χάρις στην τεχνολογία, έντονη επικοινωνία και συνεργασία, που χαρακτηρίζουν τα νέα κοινωνικά περιβάλλοντα στα σύγχρονα αστικά τοπία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την απαραίτητη κινητοποίηση των κατοίκων απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση.

Section background